AMSAT-OH on RATSn satelliittijaosto, joka yhdessä muiden AMSAT-organisaatioiden kanssa osallistuu amatöörisatelliittien suunnitteluun ja rakentamiseen. Suomalaiset ovat ainoana Pohjoismaana mukana näissä kansainvälisissä hankkeissa jo vuodesta 1990.
AMSAT-OH on rakentanut syksyllä 2000 laukaistun P3D-satelliitin 10 GHz lähettimen. P3D, myöhemmin AO-40 oli kansainvälinen kaikkien aikojen suurin radioamatöörisatelliittihanke. Hanketta veti Saksalainen AMSAT-DL-organisaatio.
P4A
AMSAT-OH on ollut yli 30-vuotisella asiantuntemuksellaan mukana kansainvälisessä AMSAT-DL:n puheenjohtajan, Peter Guelzow:in, DB2OS vetämässä työryhmässä joka antoi teknistä tukea Qatar Satellite Company:n Es’hailSat-hankkeelle. Tämä radioamatöörihanke on Qatar Amateur Radio Society:n A71A ideoima ja käynnistämä. Hankkeessa Qatar Satellite Company:n satelliittilaivueen toisessa Es’hailSat-2-satelliitissa on kyydissä kaksi radioamatöörejä palvelevaa mikroaaltotransponderia. Toinen näistä S/X-transpondereista on nykyisin 500 kHz leveä ja palvelee perinteisempää, kapeakaistaista analogista radioamatööriliikennettä. Toinen S/X-transponderi on 8 MHz leveä ja se palvelee digitaalisten kokeilujen lisäksi mm. radioamatöörien digitaalisia satelliittitelevisiokokeiluja.
Satelliitin laukaistiin maata kiertävälle radalle 15.11.2018 ja radioamatöörihyötykuormien käyttöönotto tapahtui ystävänpäivänä 14.02.2019. Antennit peittävät näkyvän maanosan, joka on käytännössä noin kolmasosan maapallon pinta-alasta (viereinen kuva on näkymä satelliitista 26E-ratapositiostaan).
QO-100-satelliitin esittely sisältää paljon mielenkiintoista detaljia liittyen toteutukseen ja syntyhistoriaan: AMSAT-DL:n QO-100-esitelmä.
Vuoden 2020 alussa saatiin yksivuotisjuhlallisuuksen kunniaksi käyttöön taajuuslaajennus NB-kapeakaistatransponderiin, nykyinen SSB/CW/MGM-digimodekaista on 500 kHz. Myös DVB-leveäkaistatransponderin (WB) taajuusalue laajeni hiukan.
Laajennettu NB-transponderin taajuussuunnitelma: Uusi NB-kapeakaistaisen transponderin taajuussuunnitelma.
Leveäkaistaisen WB-digitelevisiotransponderin taajuussuunnitelma ja käyttöohjeistus: Leveäkaistaisen DVB-transponderin käyttöohjeistus.
Leveäkaistaisen radioamatööritelevisiotransponderin spektriä ja liikennettä voi seurata täältä ja kapeakaistaisen radioamatööritransponderin liikennettä voi seurata täältä.
P3E / P5A
Parhaillaan AMSAT-OH on kehittämässä S-/X-bandin kaksitoimista transponderia P5A-mars-missiota varten. Laite voi toimia koherenttina paikan- ja etäisyydenmäärittämiskojeena tai vaihtoehtoisesti radioamatööriliikennettä toistavana mikroaaltotransponderina. Transponderin prototyyppiä on esitelty mm. kesäleireillä ja kerhoilloissa mm. pitämällä sen kautta yhteyksiä.
P3E-satelliittihanke ja P5A-Mars-luotainhanke ovat AMSAT-DL:n vetämiä projekteja, joissa RATS/AMSAT-OH on mukana.
Tekniikkaa suunnitellaan ensin testattavaksi P3E-satelliitissa, jota suunnitellaan korkealle, modifioidulle Molniya-radalle. P3E-version transponderista on valmistumassa parasta aikaa lentomalli, mutta vuosien sitkeästä yrityksestä löytää laukaisuyhteystyökumppani eivät ole johtaneet vielä tuloksiin. Sen sijaan tekniikkaa on esitetty sellaisenaan erääseen samankaltaiseen kansainväliseen hankkeeseen:
AMSAT-DL on tehnyt Euroopan avaruusjärjestölle 03.07.2020 esityksen AMSAT-OH:n P5A-transponderin integroimisesta hyötykuormaksi ESA:n suunnitelemaan kuuluotain-/laskeutujahankkeeseen.
AMSAT-OH-ryhmän jäsenet
- OH1CO
- OH1FF
- OH1JA
- OH1JJO
- OH1KAO
- OH1KHH (Silent Key 16.07.2004)
- OH1LRY
- OH2AUE (AMSAT-OH Director)
- OH2KHX
- OH2MQK
- OH2MSU
- OH2TJK
- OH3AXA
- OH3GNU
- OH3MCK
- OH3MWY (joutui luopumaan työesteiden vuoksi ~2006)
- OH3UW
- OH7JKL
Ryhmä on kokoontunut säännöllisesti laboratoriosessioihin ja suunnittelupalavereihin jo noin vuodesta 2000.
Linkkejä
- AMSAT-DL
- AMSAT-USA
- AMSAT-UK
- AMSAT-Belgia
- AMSAT-Ruotsi
- AMSAT-Portugali
- AMSAT-Espanja
- AMSAT-Ranska
- AMSAT-Italia
- AMSAT-Japani
- AMSAT-Indonesia
- AMSAT-Venezuela
- AMSAT-Chile
- AMSAT-Argentiina
- AMSAT-Australia
- AMSAT-Alankomaat
- AMSAT-Tanska
- AMSAT-Irlanti
- AMSAT-Uusi-Seelanti
- AMSAT-Etelä-Afrikka
- AMSAT-Intia
- AMSAT-Turkki
- Eestiläisten ensimmäinen satelliitti
- Aalto-yliopiston Suomalainen satelliittihanke
Päivitetty 09.03.2021/oh2aue