Yllä olevat linkit osoittavat http://automatic.sral.fi-palveluun, josta löytyvät tuoreimmat tiedot Suomessa äänessä olevista majakoista. Samalta sivustolta löytyvät myös suomalaiset radioamatööritoistinasemat.

RATS:n majakoiden tekniikkaa

Radioamatööritekniikan seura ylläpitää useita kelimajakoita useassa eri sijainnissa. Majakat ovat kaikki itse tehtyjä, niiden rakenteissa on käytetty innovatiivisia ratkaisuja sekä kekseliäisyyttä hyödyntäen saatavilla olleita osia erilaisista radiolähettimistä ja –linkeistä.

OH2SIX

OH2SIX
50 MHz majakka OH2SIX on melko vanhaa tekoa. Se on aiemmin ollut äänessä OH1SIX:nä ja siirretty sittemmin kakkospiiriin. Itse lähetin on täysin omatekoinen kideohjattu ja valmistunut aikanaan OH2AVQ:n insinöörityönä. Se on myös varustettu kaupallisella noin 150W pääteasteella. Luotettavuuden varmistamiseksi tehona käytetään noin 50W. Lähetin onkin toiminut erittäin luotettavasti ja osoittautunut pitkäikäiseksi.

Antennina on vanhasta CB-antennista modifioitu ½ aallon vertikaali asemarakennuksen viereisellä kaapelisillalla, noin 4 metriä maanpinnasta.

Kirjoittaja asentamassa OH2SIX antennia
Kirjoittaja asentamassa OH2SIX antennia

OH2FOUR

OH2FOUR
OH2FOUR on hyvä esimerkki ahkerasta bonkin kierrätyksestä, kuten suurin osa majakoista. Lähtökohtana on ollut Nokian BB58-tukiasema, josta on uusiokäytetty runko yms. mekaniikkaa sekä alkuperäinen pääteaste ja ohjain.

OH2FOUR sisältä
OH2FOUR sisältä

Lähettimen sieluna on N3ZI DDS-kitti, joka on lukittu vanhan Nokian 21-sarjan GSM-tukiaseman 12,96 MHz kideuuniin. RC25 on antanut kertoja-asteensa jolla taajuus nostetaan 70 MHz:lle ja syötetään BB58:n alkuperäiselle ohjaimelle ja pääteasteelle. Tehoa otetaan ulos noin 20 W.

Antenni on modifioitu Aerialin 80 MHz pystydipoli, resonanssi on laskettu 70 MHz tuntumaan elementteihin ruuvatuilla tukevilla jatkopaloilla.

Pidennetty Aerialin 80 MHz dipoli

OH2VHF

144 MHz majakka OH2VHF on myös melko vanhaa alkuperää. Se on pitkälti Jussin OH7TE käsialaa ja sen sieluna on Nokian DMR-sarjan mikroaaltolinkin uunitettu paikallisoskillaattori. Pääteasteen sieluna on DV1240-FET. Koko komeus on pakattu vanhaan Kyodon UHF-tukiaseman (ex-Autonet) koteloon.
Antenneina on kaksi Aerialin AV1526-dipoliparia. Pääkeilat ovat noin 20° (kotimaan keli- sekä auroraindikointi) ja Itämeren suuntaan noin 230° (keli-indikaattori euroopan suuntaan).

OH2UHF

432 MHz majakan OH2UHF sieluna on vanha Benefonin NMT-puhelin Forte (TDM-10) ns. tehtaan miesten majakkasoftalla, ja sen on toimittanut Marko OH2BUF.
OH2UHF
UHF-majakassa on kokeiltu useanlaisia pääteasteita. Alunperin käytöön tulleet Kyodon (ex-Autonet) pääteasteet eivät ole kestäneet käyttöä ja niitä on jouduttu vaihtamaan useita kertoja. Nykyisin majakka puksuttaa Plischin TV-alilähettimestä evakuoidulla pääteasteella, joka on toiminut erittäin luotettavasti.
OH2UHF_PA
Lisäksi ilman kierrosta huolehtii hyvinkin tukeva tuuletusratkaisu.
OH2UHF_fan
Tehoreserviä on pitkälti toista sataa wattia, 80 W ulostuloteholla pysytään hyvin varmalla toiminta-alueella.
Myös OH2UHF:n antennit ovat Aerialin kylkidipolipareja (AV1525), samat 20° ja 230° suunnat kuin OH2VHF:llä.

OH2SHF 1296 MHz

1296 MHz majakka OH2SHF on rakennettu hieman pienemmistä ja sekalaisemmista aihioista. Paikallisoskillaattorin lähtökohtana on ollut kaupallinen 1,4 GHz linkki.
1296_LO
Abt 9 MHz kiteissä on kuitenkin niin paljon stabiilisuusongelmia että majakassa on päädytty kaksinkertaisen PLL-loopin käyttöön. Toisen loopin on luoduttanut Velecin vanha GSM-toistin.
1296_PLL
Loopin aikavakio on noin 1s ja se on lukittu Oscilloquartzin tuplauuniseen OCXO:on, myöskin teleoperaattorimaailman jätekasoista pelastettuun.
5 W ohjainaste on alun perin samanlaisesta linkistä kuin lokaalikin ja pääteasteina on ollut erilaisia variantteja vuosien varrella.
Tecnomen_PA
Tecnomenin 50 W modulit eivät myöskään ole kestäneet jatkuvaa käyttöä ja muutaman vaihtokerran ja varaosien loppumisen jälkeen tilanne on vaihdettu GSM-toistimesta napattu pääaste. Tehoa saa vain noin 20 W mutta luotettavuus on paljon parempi.
1296_uusi_PA
Antennina on 2 kpl hybridiquadeja.

OH2SHF 2320 MHz

2320 MHz majakan perusrakenne on samanlainen tuplalooppi kuin 1296 MHz:llakin. Liikkeelle on lähdetty samasta tutusta 1,4 GHz linkin lokaalista ja toisena looppina palvelee Nokian DMR-sarjan linkin syntetisaattori.
2320_PLL
Myöskään tämä syntetisaattori ei ole selvinnyt ilman kevyttä raskaampaa modifiointia. Alkuperäinen PLL-piiri on vaihdettu Fujitsun MB1501:ksi ja sitä ohjataan PIC 16F84:llä ja OH8RO:n softalla. Syntetisaattorin ulostulo on noin 1160 MHz, joten se vielä kerrotaan kahdella ennen pääteasteelle syöttämistä.

2,3 GHz bandille on bonkkimarkkinoilla tarjolla kosolti WCDMA-tukiasemien pääteasteita, tähän on päätynyt Ericssonin versio pohjoismaisen VUSHF-meetingin kirpputorilta.
2320_driver 2320_PA

Ensimmäinen PA toimi viisi vuotta 2007-12, jonka jälkeen samanlaisen modulin vaihdon lisäksi on tukevoitettu jäähdytystä.
2320_jaahdy
Vasemmassa alareunassa näkyy tehoilmaisin, jonka on luovuttanut Nokian DE21-sarjan GSM-tukiasema.
Antennina on tälläkin bandilla 2 kpl hybridiquadeja.

OH2SHF 5760 MHz

5760_lohkis
5760 MHz majakka on jälleen tehty toimivaksi havaitulla tuplalooppirakenteella ja 1,4 GHz lokaalilla. Ko. oskillaattorien saatavuusaste on myös vaikuttanut valintapäätöksiin.
Kertoja-aste (5x) on kotoisin vanhasta 13 GHz linkistä, josta käytetään tarpeellinen osa ketjua. Asianmukaisesti puukolla ja teflonilla avustettuna.
5760_kertoja
Kokonaisuus alkaa muodostumaan säätöpöydällä:
5760
Ohjainaste (vasemmalla) on alkuperältään jälleen kotimaista tekoa 7 GHz DMR-sarjan linkistä.
5760_driver

PA on vanhasta Siemensin 7 GHz linkistä ja antaa ulos 5,8W.
PA on vanhasta Siemensin 7 GHz linkistä ja antaa ulos 5,8W.
Koko paketti on rakennettu em. 13 GHz linkin koteloon, kuvassa näkyy keskellä pipecap-kaistanpäästösuodatin.
Koko paketti on rakennettu em. 13 GHz linkin koteloon, kuvassa näkyy keskellä pipecap-kaistanpäästösuodatin.
Antenni on aaltoputkeen jyrsitty 20-slottinen rakoantenni (OH6NVQ).
Antenni on aaltoputkeen jyrsitty 20-slottinen rakoantenni (OH6NVQ).
Kuvassa 5,7 GHz majakka asennuspaikallaan, lähtö yli kaupungin on varsin hyvä.
Kuvassa 5,7 GHz majakka asennuspaikallaan, lähtö yli kaupungin on varsin hyvä.

OH2SHF 10368 MHz

Majakka lähti alun perin liikkeelle romuhyllystä löytyneestä 4x kertojasta (2.5 -> 10)
10G_kertoja
No tästähän voisi tehdä vaikka 10 gigan majakan. Lokaaliksi päätyi jälleen N3ZI:n DDS-kitti, RC25:n kertojaprintti ja omatekoinen kertoja-aste 1296 MHz:lle.
10G1

1296 BPF a la LK-product. Tarkkasilmäiset säätäjät saattavat huomata mistä tuotteesta tämkin on alun perin kotoisin.
1296 BPF a la LK-product. Tarkkasilmäiset säätäjät saattavat huomata mistä tuotteesta tämkin on alun perin kotoisin.

Tämän jälkeen kun kerrotaan vielä kahdella (DMR-linkin varsin yleiskäyttöisellä printillä) päästään syöttämään lähtökohtana ollutta 2,5 -> 10 kertojaa.

2 W PA on ollut alun perin 14 GHz:lla (tnx OH2AUE), josta se on väännetty väkisin 10 gigalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Antennina on 16-slottinen rakoantenni (tnx OH6NVQ) ja jälleen sama hyväksi havaittu 13 GHz linkin kotelo.
10G_ant 10G_kotelo

10 GHz majakan ensimmäinen asennuspaikka oli Kauniaisissa OH2RCH naapurina.
10 GHz majakan ensimmäinen asennuspaikka oli Kauniaisissa OH2RCH naapurina.
Nykyinen sijainti Pasilassa, 106m ASL, 70m AGL. Lähtöä ei voi moittia.
Nykyinen sijainti Pasilassa, 106m ASL, 70m AGL. Lähtöä ei voi moittia.
24G_print
23GHz Mini-linkin alkuperäiset sisuskalut

OH2SHF 24048 MHz

24 Ghz aihiona oli monille säätäjille tuttu Ericssonin 23 GHz Mini-link. Ensimmäisessä vaiheessa linkin oman PLL:n sielunelämää yritettiin selvittää ankaralla reverse engineeringillä ja logiikka-analysaattorilla.
24G_reveng
Sittemmin todettiin helpommaksi siirtyä suoraviivaisempiin suunnitelmiin.
24G_PLL
N3ZI DDS:ien loputtua hovihankkija eBay toimitti kiinalaisia halpis-DDS:iä. Vaihevertailu tehdään noin 10 MHz:lla. Alkuperäinen 3 GHz VCO on purkissa kuvan oikeassa alalaidassa.
Kertoja-asteet 3-6-12-24 sekä PA ovat alkuperäisellä Mini-linkin printillä. PA antaa noin 150 mW ulos 24 GHz:lla.

24 GHz majakka odottaa vielä antennia ja sopivaa kotelointia.

Majakoiden rakentaminen ja dokumentointi Rami OH2LIY, muistiin merkitsi ja artikkelia väänsi Jouni OH2BZP.